Akademik Dünya

Nasıl Araştırma Görevlisi Olurum?

Bu yazımda sizlerle araştırma görevlisi olmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlatacağım. Eğer bu konuyla ilgileniyorsanız ya da sormak istedikleriniz varsa yorum bırakabilir ya da sosyal medya hesaplarından bana yazabilirsiniz.

Araştırma görevlisi olmak istiyorsanız, en az lisans eğitimi aldığınızı düşünüyorum eğer hali hazırda lisans eğitimine devam ediyorsanız akademik ünvanlarla ilgili olan yazımı okuyup genel fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Araştırma Görevlisi olmak yazımı da okuyarak daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Araştırma görevlisi olma prosedürü şu şekilde

  • YÖK ilanlarını takip et
  • uygun ilanları bul
  • Başvuru yap
  • Sınava gir
  • Başarılı ol
  • Gerekli belgeleri ver
  • Güvenlik soruşturmasından geç
  • Atama yazın gelsin
  • Araş. Gör. Oldunuz.

Şimdi gelelim ayrıntılara. Araştırma görevlisi ilanları artık www.ilan.gov.tr adresi üzerinden veriliyor. Bu adresten ilanları takip edip başvurabileceğiniz ilanları görebilirsiniz. Sonrasında ilanı veren üniversitenin web sitesinden ilanının ayrıntılarına ulaşıp, hangi belgeler ile hangi süre içinde nereye başvurmanız gerektiği gibi bilgilere erişmeniz ve bu süre içinde istenen belgeleri toplamanız gerekiyor. Mutlaka olması gereken belgeler ise ALES puanı gösteren belge, GRE olmuyor, Yabancı Dil puanı, hangi yabancı dil puanlarının geçerli olduğu araştırılması gerekir. Lisans mezuniyet not ortalaması, 4’lük sistemde ise YÖK’ün 100’lük sisteme dönüşüm tablosu kullanılır. Bu belgeler ve puanlara göre başvuranlar arasında sıralama yapılır. Bu puanların belirli yüzdeleri olur. Bu yüzdeler değişebilir onun için burada yazmıyorum. Ama örnek vereyim. ALES * 0,XY + YD*0,ZT gib.i Benim girdiğim yıl not ortalaması hesaba ikinci sıralamada katılıyordu bu nedenle yüzdeler ve hangi puanlar kullanılarak sıralama yapılıyor araştırılması gerekir. Bazen ilanların üstünde ya da altında da yazar. Açılan kadro sayısının belirli bir katı kadar aday sınava alınır. Örneğin benim girdiğim yıl bu oran 6’dan 10’a çıkarılmıştı. Yani 2 kişi alınacaksa 20 aday sınava girmeye hak kazanmıştı. 30 başvuru varsa adaylar hesaplanan puanlarına göre sıralanıyorlar ve ilk 20 kişi sınava girebiliyor. Bu sayıda değişebileceği için yine kontrol edilmeli.

Önceden araştırma görevliliği için iki uygulama vardı bunlardan ilki yazılı sınav ikincisi ise mülakattı. Mülakat sadece öncelikli alan araştırma görevlilerine uygulanıyordu. Bu tür ilanlar YÖK tarafından belirlenir ve Üniversite talebi olmasa da açılabilir. İlanın öncelikli alan mı yoksa standart ilan mı olduğu ilanın başında yazar. Bu ilanlar arasında katsayı farklılıkları da bulunuyor. Bu nedenle hangi tür ilan olduğuna bakılmalı. Ancak son yapılan düzenleme ile mülakat kaldırıldı artık tüm ilanlarda yazılı sınav yapılıyor. Katsayı farklılığı devam ediyor mu etmiyor mu araştırmak gerekir. Sürekli güncelleme geliyor. Bilim sınavında da üniversitenin tercihine bağlı olarak sadece lisans, lisans ve yüksek lisans ya da lisans, yüksek lisans ve doktora derslerinden sorular gelebilir. Çok özel ya da genel sorular da sorulabilir. Sizin okuduğunuz üniversite soru sistematiğinden farklı sorular da gelebilir. Normal şartlarda seçmeli soru uygulaması da yapılmalıdır. Yani 12 soru sorulup öğrenciden 10 tanesini seçip cevaplaması istenir 11 veya 12 soru cevaplamış kişinin sınavı iptal edilir. Ancak bu uygulanmayabiliyor. Yani seçmeli soru sorulmuyor. Sınavda tüm soruların kaç puan olduğu yanında mutlaka yazması gerekiyor. Sınav sonuçları genelde 1 – 2 hafta içinde üniversitenin internet sitesinden duyuruluyor. Sınav katsayıları değişmiş şekilde yeniden sıralama yapılıyor başarılı olanlar, yedekler ve başarısız olanların sınav puanları yazıyor. Toplam puanın 60’ı geçme zorunluluğu olduğu için geçemeyen varsa kadro dolmadan kapatılıyor. Yani alım yapılmıyor. Eğer başarılı olduysanız kazandığınız yer ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Bundan sonrası prosedür olduğu için çok anlatmıyorum tek eklemek istediğim güvenlik soruşturması. Açıkçası bunun nasıl yapıldığı belli değil. O dönemki ülke güvenlik gündeminden tutun da yaşadığınız ildeki emniyet müdürlüğünün iş yoğunluğuna kadar bir çok parametresi var. Bazen 2 haftada tamamlanıyor bazen 3 – 4 ayda. Ancak bu soruşturmadan sizin haberiniz olmuyor. 15 Temmuz’dan hemen sonraki alımlarda apartmana gidilip komşulara sorulduğu olmuştu. Hatta bir arkadaşın komşusu burda böyle biri oturmuyor dediği için arkadaş biraz sorun yaşamıştı. Soruşturmanın ne şekilde yapılacağını da ikametinizin bağlı olduğu emniyet müdürlüğünü arayıp öğrenebilirsiniz. Genelde yardımcı olmaya çalışıyorlar. Soruşturmadan sonra atama yazınız gelir rektörlük onaylar vs. vs. Atama yazınız geldikten sonra artık resmen Araştırma Görevlisi olmuş olursunuz.

Genel olarak prosedür bu şekilde işler. Peki ya bu sınavlardan nasıl başarılı olunur diyorsanız onu da biraz açayım. Öncelikle merkezi sınavlardan başlayalım. ALES ve Yabancı Dil puanlarınızı yüksek tutmakta fayda var. ALES’in alternatifi yok ancak Yabancı Dilin var, kabul edilen yabancı dil puanlarına baktıktan sonra herbir sınavın metodu farklı olduğu için size en uygun sınava girebilirsiniz. Buradan yüksek bir puan almak en azından ilk listeye girmek için önemli. Not ortalamanızla ilgili yapabileceğiniz sadece bir şey var. Eğer ÇAP yaptıysanız ya da başka bir lisans mezuniyetiniz varsa ve ilanda lisans mezuniyeti ile ilgili bir kısıtlama yoksa; sadece yüksesk lisans ya da doktora durumu ile ilgili bir açıklama varsa; en yüksek lisans bitirme puanınızı kullanabilirsiniz. Bilim sınavı için yapabileceğiniz ise daha önce o sınavdan geçmiş kişilerle konuşmaktan başka bir şey değil. Her üniversitenin hatta bölümün kendi sınav stili vardır. Mutlaka oradaki araştırma görevlileriyle konuşmakta ve onların tecrübelerinden yararlanmakta fayda var. Hem bu sizin sosyal bir kişi olduğunuzu da gösterir. Sınavı kazandığınızda teşekkür edebileceğiniz insanların olması sizin için faydalı olur.

Genel olarak Araştırma Görevlisi olmak ile ilgili yazabileceklerim bu kadar. Sizin sorularınız olursa onları da seve seve cevaplarım. Araştırma Görevlisi olmak ile ilgili diğer yazılara da göz atabilirsiniz. Görüşürüz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.